Er zijn verschillende soorten labradoodles waarbij het soort vacht, de kleur, de bouw tot de grote van de labradoodle verschillend kan zijn. Dit heeft vaak te maken met de fok die een fokker hanteert en hoe de fokker een eigen gezonde lijn aan het opbouwen is.

De kleur, bouw en het formaat van de Labradoodle kan ook invloed hebben op het karakter. Zo zijn de kleinere Labradoodles vaak energieker en veel nieuwsgieriger dan de grotere soorten. Dat is de reden dat je hierover goed geïnformeerd moet zijn.

In Nederland komt de standaard labradoodle het meeste voor, die aan de volgende kenmerken voldoet:

  • De gemiddelde hoogte van de Labradoodle, 57 Centimeter
  • Het gemiddelde gewicht van een Labradoodle, 27 Kilo
  • Meest voorkomende kleuren, café kleur en blond.

Over het formaat Labradoodle

Het formaat Labradoodle kan aanzienlijk verschillen waarbij er doorgaans een 3-tal soorten bekend zijn binnen de fok van Labradoodle honden. Waarbij de standaard Labradoodle met een hoogte van gemiddeld 57 centimeter en gewicht van 27 kilo het meest voorkomend is. Deze zie je dan ook het meeste in het Nederlandse straatbeeld.

Maar er zijn ook specifieke fok van miniaturen of de kleinere rassen. Deze zie je in Nederland nog niet zo vaak door de vele gebreken die er bekend zijn en het lastige fokprogramma.

Wie wil er nu geen gelukkige en goed luisterende Labradoodle?

Labradoodle expert Piet de Jong onthult de technieken
om jouw Labradoodle op de juiste manier op moet voeden.

Gratis Extra E-book: Honden Trainen Geheimen
Gratis Extra E-book: Succesvolle Tips Voor De Verzorging en Training
Gratis Extra E-book: Baas Over Je Eigen Labradoodle
Gratis Extra E-book: Je Labradoodle Laten Komen Op Commando

De kleuren van een Labradoodle

Het Labradoodle ras is er in tientallen kleuren of combinaties. Je kunt hierbij denken aan zwart, bruin, goud tot de café kleur. De meest voorkomende kleur is de blonde en café kleur. Waarbij het karakter ook het meest stabiel en betrouwbaar is. Wat komt door de vermenging binnen de fok van andere kleuren. Wanneer je dus een betrouwbare en relatief stabiele Labradoodle in huis wilt halen is voor deze kleuren kiezen het meest verstandig.

De Labradoodle vachtsoorten

De vacht van een Labradoodle is er in verschillende soorten. Waarbij gezegd moet worden dat de vacht hypoallergeen is maar je toch allergisch kunt zijn. Dit heeft vaak te maken met een allergie voor de huidschilfers die ook bij de Labradoodle aanwezig zijn.

De labradoodle fleece vacht heeft het minste onderhoud nodig. Deze vacht is zacht en kun je ook veel gemakkelijker kammen met de juiste kam of borstel. Waarbij je het beste kan kiezen voor een borstel met roterende borstels. Daardoor verminder je het trekvermogen en kom je gemakkelijker door de vacht heen zonder deze te beschadigen. Het is bij de Fleece vacht wel aan te raden om met regelmaat bij een trimmer op bezoek te gaan zodat deze niet kan klitten. Wat uiteindelijk veel pijn kan doen bij de hond.

Dan heb je ook nog de wollige vacht die meer om handen heeft om gezond te houden. Deze kun je net als de fleecevacht goed kammen maar zit eerder in de klit. Waardoor je vaker langs de trimmer moet om voor een optimale vachtconditie te zorgen. Deze vacht is ook zacht maar vaak krullend.